- Info@anel.nl
- 0597 792 029

Ma - Vr: 09:00 - 16:00

Budgetbeheer

Wilt u uw geldzaken beter regelen? Dan is budgetbeheer misschien iets voor u. Budgetbeheer betekent dat een instantie uw geld beheert. Budgetbeheer is bedoeld om schulden te voorkomen. Of om ervoor te zorgen dat schulden niet groter worden.

  • Hoe werkt budgetbeheer?
  • Hoe vraag ik budgetbeheer aan?
  • Wie betaalt het budgetbeheer?

Hoe werkt budgetbeheer?

Bij budgetbeheer komt uw inkomen binnen op een aparte rekening. Zorgadviesburo ANEL beheert uw rekening.
U krijgt een afgesproken bedrag - per week of per maand - voor dagelijkse uitgaven. Zorgadviesburo Anel betaalt - een deel van - uw rekeningen. Bijvoorbeeld huur, gas, water, licht en verzekeringen. U maakt hierover afspraken in een budgetplan.

Hoe vraag ik budgetbeheer aan?

U kunt budgetbeheer zelf aanvragen bij Zorgadviesburo Anel. Budgetbeheer is meestal tijdelijk. Het stopt zodra u uw geldzaken weer in orde heeft. Budgetbeheer kan ook blijvend zijn. Bijvoorbeeld voor mensen die hun inkomsten en uitgaven niet zelf kunnen beheren.

Wie betaalt het budgetbeheer?

De kosten voor budgetbeheer moet u zelf betalen.

Onze bewindvoerders bieden ook budgetbeheer, ook wel inkomensbeheer genoemd. Hierbij beheert de bewindvoerder het maandelijks budget van de cliënt, zodat nieuwe schulden worden voorkomen en eventuele huidige schulden afbetaald kunnen worden. Vaak wordt Budgetbeheer ingezet als voorloper van bewind.

Wat is budgetbeheer?

Het inkomen van de cliënt wordt bij budgetbeheer op een aparte rekening gestort. Van deze rekening worden de vaste lasten betaalt door de bewindvoerder. Onder vaste lasten vallen alle betalingen die samenhangen met de woning en ook het aflossen van de schulden. Als cliënt ontvang je leefgeld om boodschappen te doen. Van te voren wordt afgesproken of dit geld wekelijks of maandelijks wordt betaald. Het leefgeld wordt overgemaakt naar een aparte rekening.

Het budgetplan

Samen met de budgetbeheerder wordt een budgetplan opgesteld. Het is een weergave van alle inkomsten en vaste lasten. Van al het geld wat er binnenkomt krijg je een deel om van te leven en de rest wordt gebruikt voor de eerder genoemde vaste lasten. Op die manier worden schulden afbetaald en nieuwe schulden voorkomen.

Vaak wordt budgetbeheer ingezet voorafgaand aan het bewind. De aanvraag van het bewind kost tijd. Omdat de cliënt snel geholpen wil worden, kan men er dan voor kiezen om vast met budgetbeheer te beginnen.

Vormen budgetbeheer

Er zijn veel verschillende vormen van budgetbeheer. Over het algemeen voeren wij bij Zorgadviesburo Anel de meest uitgebreide vorm uit. Een bewindvoerder kan je hierover meer uitleggen tijdens een gesprek. Budgetbeheer zorgt ervoor dat mensen vooruit gaan wat betreft het afbetalen van schulden. Bovendien weet een bewindvoerder precies waar je als cliënt allemaal recht op hebt. In de praktijk blijkt dat mensen zichzelf vaak tekort doen. Een bewindvoerder kan je daarbij helpen!

Wat kost budgetbeheer

Kijk voor de kosten van budgetbeheer op onze tarievenlijst. Houd er rekening mee dat de kosten van budgetbeheer meestal niet vergoed worden door de gemeente. U kunt dat zelf navragen bij uw gemeente.

Appen met ons? Klik hieronder om te beginnen+31646042024 img 1